Pancakes - prosty przepis

Pancakes – prosty przepis

Przepis na puszyste pancakes

Ten prosty przepis sprawia, że naleśniki są lekkie i puszyste, wymagają tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz teraz w kuchni. Wszyscy uwielbiamy proste i bezproblemowe przepisy, a ten przepis jest właśnie taki.

Szybko je zrobisz i na pewno masz wszystko, czego potrzebujesz, aby je teraz zrobić. W przeszłości używaliśmy pudełkowych miksów naleśnikowych. Zapomnijmy o tamtych czasach. Pudełkowane mieszanki są świetne, ale wszystko, co jest potrzebne do przygotowania pysznych naleśników, już jest w naszej kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty! Naleśniki nie są zbyt słodkie i mają lekki aromat wanilii.

Składniki

  • Mąka – używaj mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Połączenie obu może również być dobrym pomysłem.
  • Cukier – używamy granulowanego cukru, ale można także eksperymentować z brązowym cukrem. Brązowy cukier sprawi, że naleśniki będą trochę bardziej wilgotniejsze.
  • Proszek do pieczenia – proszek do pieczenia sprawia, że naleśniki będą lekkie i puszyste.
  • Sól – 3/4 łyżeczki gruboziarnistej soli (lub 1/2 łyżeczki drobnej soli). Ładnie zrównoważy cukier i pozwoli na upieczenie dużej ilości naleśników. Jeśli używasz solonego masła, możesz ilość soli zmniejszyć.
  • Mleko – zwykle trzymamy się mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, ponieważ to właśnie mamy w lodówce, ale mleko pełne lub mleko odtłuszczone też będą w porządku. Możesz zastąpić je niesłodzonym mlekiem migdałowym lub kokosowym.
  • Masło –  masło jest prawie niezastąpione, prawie, bo stopiony olej kokosowy również jest pyszny. Używamy masła niesolonego, ale solone masło będzie działać jako zamiennik.
  • Jajka – jedno jajko jest wystarczające, aby dać odpowiednią strukturę i pomoże w tym, aby naleśniki były lekkie i puszyste.
  • Ekstrakt z wanilii – wanilia dodaje słodyczy i głębi smaku. Możesz też spróbować innych ekstraktów. Ekstrakt migdałowy jest również całkiem smaczny.
Czytaj:  Jak wybrać przedszkole, szkołę dla dziecka?

Przygotowanie krok po kroku

Te proste naleśniki są idealne dla dzieci. Aby je wykonać, wykonaj te proste kroki:

  1. Połącz suche składniki razem
  2. Rozpuść masło i zagotuj mleko
  3. Połącz mokre składniki razem
  4. Połącz suche i mokre składniki
  5. Naleśniki gotuj na gorącej patelni z masłem

Oto sekret puszystych naleśników: najpierw mieszaj suche i mokre składniki oddzielnie, a następnie połącz je tuż przed gotowaniem. Pamiętaj, że gdy te dwie mieszanki łączysz, rób to delikatnie. Nadmierne mieszanie ciasta naleśnikowego jest częstym błędem – czyni je ciężkimi i płaskimi, a nie puszystymi.

Mieszamy, dopóki nie zobaczymy grudek mąki. Jednak małe grudki nie zaszkodzą.

Jak udekorować pancakes?

Użyj swojej wyobraźni i udekoruj swoje pancakes jak dusza zapragnie. Oto kilka sugestii na dodatki:

  • Posyp na nie garść jagód, orzechów lub kawałków czekolady. Dodaj świeże jagody lub plasterki banana.
  • Przy wylaniu ciasta na patelnie, nałóż kilka cienkich plasterków truskawki lub banana na mokre ciasto. Następnie odwróć.
  • Dodaj skórkę cytrynową lub przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa lub ziele angielskie.
  • Dodaj kilka łyżek nasion lnu i owsa do ciasta.

Gotowe!

Rafał Kowal

Rafał Kowal

Specjalista ds. marketingu cyfrowego, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, z 7-letnim doświadczeniem w branży mediów online. Skupia się na strategiach budowania marki oraz optymalizacji kampanii reklamowych. Jego analizy pomagają firmom osiągać przewagę konkurencyjną. Prywatnie pasjonat sportów ekstremalnych i muzyki elektronicznej.

Artykuły: 122

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *