Jak przygotować idealne risotto?
Risotto jest obłędne w smaku, tzn. może być, ale pod warunkiem, że dobrze je przygotujecie. My znamy naprawdę świetny przepis, którym z chęcią się z Wami podzielimy. Oczywiście musicie zdawać sobie sprawę, że przygotowanie dobrego risotto nie jest trudne, acz jest czasochłonne.
Na początek przygotuj grzyby i ryż
Na początek zajmijmy się grzybami i to dzień wcześniej, bo musimy je zalać na całą noc. Najlepiej tutaj wybrać borowiki suszone, bo są zdrowe, ale mają też bardzo intensywny i mocny smak, który będzie wyczuwalny w tym daniu. Po całej nocy w wodzie borowiki (20 dag) odcedzamy i gotujemy przez około godzinę w osolonej wodzie. Po tym czasie przerzucamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy jeszcze 4 ząbki wyciśniętego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość przesmażamy przez około 15 minut. Gdy grzyby są już gotowe możemy przejść do przygotowania ryżu. W tym przypadku musicie wiedzieć, że odpowiedni ryż ma duże znaczenie. Najlepiej wybrać taki, który na opakowaniu ma napis: „ryż do risotto”. Ewentualnie można wybrać ryż jaśminowy. Dzięki dużej ilości skrobi ryż nadaje potrawce kremową konsystencję. Na początek rozgrzewamy tłuszcz. Może to być oliwa z oliwek, na której przesmażamy ryż. Gdy będzie nieco zarumieniony, zalewamy go bulionem warzywnym i gotujemy aż zmięknie. Jeżeli chodzi o proporcje to na 40 dag ryżu potrzebować będziecie 2 litry bulionu.
Dobry bulion jest na wagę złota
Zacznijmy od tego, że obecnie borowiki suszone w dobrej cenie można łatwo znaleźć, zatem warto kupić je w dobrym sklepie. Jednocześnie mamy dla Was radę odnośnie bulionu. W tym przypadku lepiej nie kupować gotowych bulionów czy co gorsza używać kostek rosołowych. Bulion najlepiej przygotować samodzielnie. Otóż potrzebować będziecie wysokiego garnka, w którym umieszczacie 5 marchewek, tyle samo pietruszek, cały duży seler oraz por i dwie surowe cebule. Do tego dodajecie jeszcze dwa udka z kurczaka i całość zalewacie 4 litrami wody. Solicie i pieprzycie do smaku, ale to uczyńcie dopiero pod koniec gotowania. Po dwóch godzinach odlejcie dwa litry bulionu. Z pozostałego możecie wykonać zupę pomidorową krem, bądź zupę krem z wszystkich warzyw. Wystarczy tylko je zbendować i gotowe. Skoro już wiecie jak przygotować bulion, to można przejść do kolejnego etapu.
Kilogram fileta z kurczaka i warzywa
Kilogram fileta z kurczaka kroimy na drobną kostkę i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy już się zarumieni, dodajemy do niego pokrojoną fasolkę szparagową, szparagi, a także trzy kolorowy papryki, które rzecz jasna także kroimy w kostkę. Dla jeszcze lepszego smaku można dodać cukinię- także pokrojoną w kostkę. Wszystkie warzywa także lekko podsmażamy na patelni, na której znajduje się już kurczak. Gdy i one nabiorą nieco rumieńców to zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki zmiękną dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku. Teraz można już do wysokiego i dużego garnka przełożyć warzywa z kurczakiem i dodać do nich ryż oraz grzyby. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe oraz 8 łyżek dużego koncentratu. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Dzięki temu smak dania będzie jeszcze lepszy, a przy tym wszystkie smaki będą intensywniejsze. Pozostaje już tylko…
Jak podać risotto?
Risotto możemy podawać z dodatkiem parmezanu. Najlepiej na ciepłe danie potrzeć ser. Smak będzie naprawdę genialny. Tę potrawę najlepiej jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Możecie wykonać je samodzielnie. Wystarczy tylko bagietka, którą kroicie na plastry. Na patelni przesmażacie 5 wyciśniętych ząbków czosnku- najlepiej przesmażyć je na oliwie z oliwek. Teraz łyżeczką należy nałożyć czosnek na bułkę i umieścić na kilka minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie pieczywko jest gotowe. Oczywiście risotto możecie jeść bez żadnych dodatków. Teraz można już zajadać się tym daniem. A jeżeli chodzi o wybór wina, to możemy Wam polecić wina pełne, takie jak Chardonnay z ciekawymi dymnymi nutami albo owocowego Pinot Grigio.